Hvis nogen mangler at nå noget inden skoleåret slutter, er det mere eller mindre for sent. Sommerferien begynder nu – og hvad skal du så bruge den til? Hvad vil du skrive om, hvis din lærer efter ferien beder om en dansk stil med titlen ”Min sommerferie”? Det gjorde lærerne i min skoletid, og det var uden sammenligning årets værste opgave. Blandt andet fordi jeg dengang ikke mente, jeg havde så meget at fortælle. Ingen charterferier til Rhodos eller Sydfrankrig. Ingen – følte jeg – specielt nævneværdige oplevelser; blot lange dage med sommerlige aktiviteter med familie og legekammerater – i haven, i skoven, ved stranden, på cyklen og hvor man nu ellers boltrede sig.
I dag har mine egne børn mere travlt i ferien: Udlandsrejser, sommerskoler i idrætsklubber m.m., kommunale ”Aktiv Sommer”-aktiviteter (hvis man har nået at tilmelde dem) og den slags planlagte oplevelser. Og måske er det i virkeligheden for meget, for tilrettelagt og forfærdeligt. Jeg så forleden en af de lister, som deles på sociale medier, der handlede om, hvad man ’skulle’ nå i løbet af sommeren: spise is, gå tur langs stranden og lignende. Jeg tænker, det må være rædsomt at have en afkrydsningsliste for at kunne måle, om man har haft en god sommer (men jeg er jo heller ikke Djøf’er). Denne liste udmærkede sig dog ved, at den blandt de sidste punkter havde ”Smid denne liste væk” og ”Slap af”.
For det er egentlig dét, ferie – og sommer – skal bruges til. Slappe af. Ikke have noget på programmet. Ikke vide, hvad dagen skal gå med – og ikke nødvendigvis nå de lister af husarbejde, vedligehold og oprydning, som éns ægtefælle måske mener, man bør bruge ferien på. Som Dronningen sagde i sin nytårstale for et halvt år siden: ”Prøv at gøre noget, der ikke er nødvendigt, noget der ikke er behov for, noget unyttigt! … Det er slet ikke så unyttigt endda”.
Nyd sommeren og ferien – og indholdet af ”Min sommerferie”-stilen kan jo opdigtes, når skoleåret er begyndt.